Sastojci:
400-500grama šampinjona
2 velike glavice crnog luka
malo ulja
2 lovorova lista
2 kašike ljute paprike
1 kašika crvene paprike
so, biber po zelji
300ml sosa od paradajza (može i kupovni sos od paradajza za špagete jelo ne gubi na ukusu)
Priprema:
Šampinjone oprati, očistiti i narezati na krupne komade. Crni luk oprati i sitno iseckati. Zagrejati ulje u šerpi odgovarajuće veličine. Kada se ulje zagreje dodati nasečeni crni luk. Dinstati oko sedam minuta dok luk ne porumeni i omekša. Dodati šampinjone isečene na krupne komade i dinstati dok ne omekšaju uz stalno mešanje. Nije potrebno dodavati vodu jer će šampinjoni ispustiti sopstveni sok. Kad šampinjoni omekšaju dodati začine, lovorov list i naliti sa paradajzom (možete staviti manje sosa ako zelite gušći gulaš ili obrnuto) i pustiti da se krčka jos desetak minuta uz povremeno mešanje. Poslužiti uz testeninu ili pire krompir. Moj izbor ovog puta bila je testenina.
Prijatno.
Priprema:
Šampinjone oprati, očistiti i narezati na krupne komade. Crni luk oprati i sitno iseckati. Zagrejati ulje u šerpi odgovarajuće veličine. Kada se ulje zagreje dodati nasečeni crni luk. Dinstati oko sedam minuta dok luk ne porumeni i omekša. Dodati šampinjone isečene na krupne komade i dinstati dok ne omekšaju uz stalno mešanje. Nije potrebno dodavati vodu jer će šampinjoni ispustiti sopstveni sok. Kad šampinjoni omekšaju dodati začine, lovorov list i naliti sa paradajzom (možete staviti manje sosa ako zelite gušći gulaš ili obrnuto) i pustiti da se krčka jos desetak minuta uz povremeno mešanje. Poslužiti uz testeninu ili pire krompir. Moj izbor ovog puta bila je testenina.
Prijatno.
Na kraju recepta, osvrnuću se na sve blagodeti koje nam donose ukusni šampinjoni. Za jednog vegetarijanca najvažnije je da su šampinjoni proteinom jedna od najbogatijih vrsta gljiva. Nije na odmet pomenuti ni da se u 100 grama šampinjona nalazi tek 26 kcal. Šampinjoni još sadrže vitamine D i B grupe, nešto vitamina E i provitamina A, te dosta gvožđa, fosfora i drugih elemenata potrebnih ljudskom organizmu.
Stoga, šampinjoni su vrlo jeftin izvor zdrave ishrane. I niskokalorično jelo!
Pošto obožavam ljuto, ovo je moj omiljen recept sa šampinjonima. Vrlo je jednostavan i lako se sprema.
Коментари
Постави коментар